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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  08/10/2008
Data da última atualização:  19/02/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FUKUDA, W.; SANTOS, V.; OLIVEIRA, L.; PEREIRA, M.; CEBALLOS, H.; NUTTI, M.; CARVALHO, J.; DITA, MIGUEL.
Afiliação:  Wania Maria Gonçalves Fukuda, CNPMF; Vanderlei da Silva Santos, CNPMF; Luciana Alves de Oliveira, CNPMF; Marcio Eduardo Canto Pereira, CNPMF; Hernan Ceballos, CIAT; Marilia Nutti, CTAA; José Carvalho, CTAA; Miguel Angel Dita, CNPMF.
Título:  Breeding cassava for enhancement of carotenoid, iron and zinc contents.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium.Ghent:: IPBO, 2008. p. 106.
Idioma:  Inglês
Notas:  S7-9.
Conteúdo:  The goal of this project is to improve the nutritional quality of cassava varieties for provitamin A, Fe and Zn contents, in the HarvestPlus program. Initialy, a total of 1800 cassava accessions from the germplasm bank at Embrapa Cassava & Tropical Fruits, were screened. Total carotenoid content in one-year old roots of the 72 landraces selected ranged from 0.63 to 15.51 ug.g-1 (fresh weight). It was observed that accessions with higher total carotenoid contents also presented elevated HCN levels. Based on, the low cyanogenic potential required for cassava consumption as boiled roots (where carotenoid retention is higher), 7 landraces with total carotenoid concentrations ranging from 1.50 to 4.49 ug.g-¹ were selected as parents. In the first generation (228 genotypes), hybrids with total carotenoid increment of more than 100% in relation to the parents were identified. Total carotenoid levels in the population ranged from 0.87 to 10.47 ug.g-¹. Analyses of beta-carotenes revealed an approximated, but not linear relation with the total carotenoid contents. In the second generation (136 hybrids) additional increment of total carotenoid contents with respect to the first was verified, reaching the maxim concentration of 12.41 ug.g-¹. Regarding Fe and Zn contens, the 72 yellow landraces initially selected as well as all the hybrids of two generations were evaluated by atomic absorption. Keeping low HCN and hight and high total carotenoid concentrations as priority, hybrids with ... Mostrar Tudo
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  26/11/2009
Data da última atualização:  03/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ASSIS, G. M. L. de; VALENTIM, J. F.
Afiliação:  GISELLE MARIANO LESSA DE ASSIS, CPAF-AC; JUDSON FERREIRA VALENTIM, CPAF-AC.
Título:  Forage peanut breeding program in Brazil.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE MELHORAMENTO DE FORRAGEIRAS, 2., Campo Grande, MS. Anais... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2009.
Páginas:  17 p.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Amendoim forrageiro.
Thesagro:  Pastagem.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC22558 - 1UPCAA - DD
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